Ahad, 19 Mac 2017

Ujian Bleep Ujian Akhir Semester 2 Sesi 2016 / 2017

Tarikh Ujian: 13/ 3/ 2017                                                          Kelas : K1T1

Tarikh Ujian: 14 / 3 / 2017                                                          Kelas : K1T2

Tarikh Ujian: 16 / 3/ 2017                                                                Kelas : K2T4


Ujian Bleep Ujian Semasa Semster 2 Sesi 2016/2017

Tarikh Ujian : 13 / 2 / 2017
Tarikh Ujian: 28 / 2 / 2017

Tarikh Ujian: 16 / 2/ 2017

Ujian Bleep Pra Ujian Kelas Semester 2 Sesi 2016/2017

Kelas K1T2                                                                               Tarikh: 10 / 1 / 2017

Kelas K1T1                                                                                      Tarikh: 9/1/2017

Kelas : K2T4                                                           Tarikh :19/1/2017
                   

Kemahiran Asas Hoki


Isu untuk kemahiran kali ini, kebanyakan pelajar tidak mempunyai kemahiran asas hoki yang ada dalam sellibus sekolah rendah dan menengah. Ini menyebabkan mereka tidak bermain hoki dan jika mereka bermain boleh mendatangkan kecederaan kepada pelajar. 
Jika di lihat pada gambar di atas cara pegangan kayu hoki pelajar lelaki itu salah. Sepatutnya tangan kiri memegang di hujung pemegang kayu hoki.Seterusnya kayu hoki boleh dimainkan dengan menggunakan sebelah bilah kayu hoki sahaja.


 Saya telah menggunakan ansur maju yang telah saya ubah suai yang sangat sesuai dengan para pelajar ini. Ansur maju ini ada saya letakan manual atau panduannya di dalam portal pembelajaran Kolej Matrikulasi Sarawak.


Hasil daripada ansur maju yang saya gunakan ini para pelajar telah dapat memegang kayu hoki dengan cara yang betul dan mahir bermain hoki secara asasnya. Ini menjadikan mereka berasa seronok semasa bermain. Perkara ini membuktikan bahawa ansur maju ini sangat sesuai digunakan untuk para pelajar KMSw. 
Disini juga saya telah membuat ujian amali bagi kemahiran hoki sebanyak dua kali selama tiga bulan. Ia juga membuktikan pelajar boleh menguasai kemahiran asas hoki dengan mengunakan manual ansur yang telah saya susun di dalam portal pembelajaran kolej.

Mohd Azri Bin Abdul Jalil


Rabu, 31 Ogos 2016

Pertandingan Bola Keranjang Lelaki Kolej Matrikulasi Sarawak Sesi 2016/2017 semester 1

Pertandingan ini bermula awal bulan Ogos 2016 lagi namun akibat hujan perlawanan termasuk banyak ditangguhkan. Perlawanan bermula pada 5.00 petang. Semua pelajar lelaki diwajibkan oleh pihak penganjur untuk menyertai.


Pertandingan ini di anjurkan oleh Kelas Kokurikulum Kuliah 4 yang mejoritinya adalah perempuan seramai 13 orang. Perganjuran ini dapat menguji kemampuan pelajar ini dalam menguruskan dan mengendalikan program yang mereka anjurkan. Objektif untuk menjadi mereka lebih berdikari, kepimpinan diri dan membina kerjasama disamping dapat membina semangat kesukanan. Malah dengan adanya penganjuran sebegini dapat membina pelajar yang lebih kreatif, kritis dan inovatif dalam hidup.
 31 Ogos 2016 jam 5.00 petang pertandingan ini bermula dengan memasuki fasa akhir iaitu tinggal 4 perlawanan lagi untuk disudahkan. Mereka telah memilih sistem liga satu pusingan untuk pertandingan ini.

 Pada padangan, penganjur dapat menganjurkan pertandingan dengan baik dan terurus. Mereka dapat mencari pengadil untuk mengadili perlawanan ini dengan baik. Tiada masalah yang terlalu besar. Hanya setakat ketiadaan borang teknikal dan perkara ini mereka telah perbaiki.
Mereka sentiasa ingin belajar dan inginkan penambaikkan dalam kerja mereka. Mereka mempunyai pemimpin yang boleh memimpin untuk menentukan hala tuju apa yang ingin dicapai. Mereka dapat membina kerjasama yang sangat kuat antara mereka dalam menguruskan pertandingan ini.
Objektif untuk kelas kokurikulum untuk menjadikan mereka berdikari, bertanggungjawab, bijak membuat keputusan sendiri dan berkerjasama adalah sangat tercapai. Mereka bersedia untuk menjadi pelajar universiti pada masa akan datang.
Melah mereka dapat menyelesaikan masalah dengan menggunkan kreativiti, kritis dan inovatif yang ada pada mereka.
Secara keseluruhannya, objektif PdP kokurikulum untuk kelas adalah sangat tercapai dan boleh dikatakan mereka adalah cemerlang dalam penganjuran aktiviti ini

Mohd Azri bin Abdul Jalil
Pensyarah Kokurikulum
KMSw sesi 2016/2017

1 Sept 2016  masa 1045 pagi


UNIT KOKURIKULUM KMSw

Blog digunakan untuk menyimpan bahan bergambar Unit kokurikulum KMSw serta bahan penulisan untuk rujukan secara online bagi unit ini.